Midzomer onderhoud van fruitbomen

halverwege de zomer zijn de vruchten aan het rijpen. Houd fruitbomen goed vochtig om te vermijden dat ze uitdrogen. Dit is vooral belangrijk bij pas geplante fruitbomen.

Vogels en insecten zullen ongetwijfeld proberen zich te goed te doen aan uw rijpende vruchten. Gebruik netten of weerspiegelende band om vogels weg te schrikken en spuit insecten weg met een sterke waterstroom; gebruik koper- of zwavelsprays als er ziektes uitbreken.

Hier is een midzomer checklist voor het onderhoud van fruitbomen:

Fruitbomen water geven

Volgroeide fruitbomen moeten één of twee keer per maand tot diep aan de wortels worden bewaterd. De beste manier om dit te doen is door sprinklers te gebruiken die de grond gedurende enkele uren langzaam met water besproeien, totdat het water ten minste 1 meter diep is binnengedrongen. Bomen in zanderige grond hebben meer water nodig, net als jonge bomen die nog niet volgroeid zijn. Vooral de laatste twee weken voor de oogst hebben de fruitbomen veel dorst.

Snoeien van leibomen

Een leiboom is een boom waarvan de takken in een bepaalde richting geleid worden. Elk jaar wordt de boom teruggesnoeid tot op de gesteltakken of “liggers”.

De snoeiperiode kan verschillen per soort. Bij de linde en de plataan is snoeien vanaf september mogelijk. Vroege snoei heeft als voordeel dat de snoeiwonden snel helen; latere snoei (als het blad gevallen is en het niet vriest) heeft als voordeel dat de voedingsstoffen uit de bladeren door de boom zijn opgeslagen. Vanwege vatbaarheid voor bepaalde ziekten worden de appel en de peer bij voorkeur gesnoeid na het vallen van het blad, maar steenvruchten als kers, pruim en perzik, liefst vlak na de oogst.

Er zijn twee gangbare snoeimethoden voor leibomen:

  • Oud-Hollandse manier

    Hierbij worden alle scheuten op de gesteltakken verwijderd. Deze vormen als het ware het geraamte van de boom. Vervolgens worden de gesteltakken op gelijke lengte gesnoeid. Er kan gekozen worden voor matiger snoei en de eerste jaren de geschikte “uitstaande” takken die dat toelaten horizontaal uit te buigen en vast te maken aan het rek met bindbuis. Het bindmateriaal moet tijdig verwijderd worden om ingroeien te voorkomen.
  • Snoeien als scherm

    Naast het zorgvuldige, meer tijdrovende terugsnoeien op de gesteltakken met snoeischaar en takkenschaar kan er ook voor gekozen worden om de boom machinaal of handmatig te snoeien als een haag op hoogte. De oorspronkelijke vorm van de leiboom gaat hierbij wat verloren.

Snoeien in het algemeen

Snoei eerst dood, beschadigd en ziek hout van fruitbomen weg; verwijder de overtollige begroeiing om de zon en lucht in het midden van de boom te laten doordringen. Snijd de nieuwe groei terug tot twee of drie knoppen; dit stimuleert de fruitproductie. Oud hout kan tijdens de winterrust worden gesnoeid.