Hoe takken van fruitbomen ondersteunen

Bij fruitbomen is het soms nodig de takken te ondersteunen. Over het algemeen zullen vooral jonge bomen zo’n ondersteuning nodig hebben. Een jonge boom is namelijk nog niet sterk genoeg om alle vruchten die hij kan produceren goed vast te houden. Daarvoor heeft hij uw hulp nodig.

Stap 1: Uitdunnen

Het is belangrijk het fruit vroeg in het seizoen uit te dunnen tot een hoeveelheid die een gezonde tak kan verdragen. Snoei ongezonde takken weg. Zieke of beschadigde takken moeten in de wintermaanden worden weggesnoeid om plaats te maken voor de sterkere takken. Dit zorgt ervoor dat de gezonde takken zoveel mogelijk vruchten opleveren.

Stap 2: Ondersteunen van de stam

Ondersteun de stam, vooral als uw boom jong is en al veel fruit produceert. Plaats een paal in de grond naast de stam van de boom en let erop dat u het wortelstelsel niet beschadigt. Maak de stam vast aan de paal met behulp van banden die mee gaan met de groei van de boom.

Stap 3: Ondersteunen van meerdere takken

Als veel er takken moeten worden ondersteund, kunt u een middenpaal gebruiken zoals in stap 2 hierboven en er van bovenaf takken aan vastknopen. Gebruik een aantal lange stukken nylon koord die aan de bovenkant van de paal zijn vastgebonden. U kunt een of meer touwtjes gebruiken om elke tak te ondersteunen, waarbij u de touwtjes naar het einde van de tak toe vastbindt.

Stap 4: Ondersteunen van 1 tak

Ondersteunen van individuele takken. Als slechts enkele takken moeten worden ondersteund, kunt u steunpalen plaatsen tot ongeveer 1 meter afstand van de stam van de boom zijn. Zorg dat ze stevig staan en dat ze diep genoeg in grond zitten. Bevestig 2 kleine stukjes hout aan de bovenkant van de staak in de vorm van een “V” en zet de tak er vervolgens op. Bind hem losjes vast.

Stap 5: verwijderen van de ondersteuning

Na de rijping van de boom is de steunpaal naast de stam niet meer nodig. Hij moet verwijderd worden om schade aan de boom te voorkomen. De touwtjes van de meiboom kunnen bij de oogst ook worden verwijderd, evenals de palen die de afzonderlijke takken ondersteunen.