Hersft onderhoud

Snoeien

Het is oktober en we gaan naar het slapende seizoen. Een goed moment om loofbomen te snoeien. Er is nog tijd om de snoeiwerkzaamheden van de afgelopen maanden te voltooien. Nieuw geplante bomen hebben veel baat bij het snoeien, het verwijderen van beschadigde groei helpt hen om hun natuurlijke vorm te behouden en gezond te blijven. Bij het snoeien van grote bomen is er altijd een veiligheidsrisico en het is raadzaam om de hulp in te roepen van een professionele boomverzorger. 

Het is de laatste kans om bladverliezende hagen te snoeien om ze netjes te houden tijdens de winter. Klimrozen moeten nu gesnoeid worden als ze vorige maand niet gesnoeid zijn. Struiken die normaal gesproken in het voorjaar hard gesnoeid worden, zoals Buddleja davidii, Cornus alba en Lavatera, kunnen nu gesnoeid worden om beschadiging aan de wortels ten gevolge van de wind te voorkomen en hun uiterlijk te verbeteren.

Planten en verplaatsen

Oktober is een ideaal moment voor het verplaatsen en planten van bomen, struiken en klimplanten, maar ook voor het planten van heggen.

Bladverliezende bomen en struiken, evenals altijdgroene bomen en struiken zijn tegen het einde van de maand beschikbaar in de losse verkoop. U kunt dus vooruitdenken en de grond nu al voorbereiden. Ze zijn goedkoper dan potplanten en zijn de perfecte keuze wanneer u grote aantallen nodig heeft – misschien voor een nieuwe haag, bos of rozenperk.

Algemeen onderhoud

Blijf bij droog weer vroegbloeiende struiken zoals camelia’s, rododendrons en azalea’s water geven, zodat de bloemknoppen volgend voorjaar met succes in bloei komen. Gebruik zoveel mogelijk teruggewonnen of opgeslagen regenwater.

Controleer de bindingen en palen van de bomen voordat de winterstorm schade kan veroorzaken.

Leg gezonde, gevallen bladeren op de composthoop of in aparte bakken om ze te laten rotten tot compost. Door eerst de bladeren te versnipperen met een versnipperaar of maaier worden ze sneller afgebroken.