Het probleem met bladblazers is het resultaat van onze fetisj voor een perfecte grasmat

Vooral op zaterdag kan je beter niet in een boomrijke wijk wonen. Van alle kanten hoor je ze. Bladblazers. Zou er een verbod moeten komen? De Duitse overheid laat het gebruik van de bladblazer enkel nog toe wanneer het niet anders kan. De bladblazer is niet alleen lawaaierig en vervuilend, hij blaast ook het leven uit planten en dieren én bedreigt onze grondwaterreserves. “Laat de bladblazer staan, om insecten en andere dieren te sparen”, adviseert het ministerie zowel gemeentebesturen als particulieren.  

Bladblazers zijn inderdaad een heel dubbele uitvinding. Ik gebruik hem uiteraard ook, het is effectief en efficiënter dan rijven. Zaagsel krijg je bijvoorbeeld met niks anders weg. Spijtig genoeg lijkt het dat een tuinman niks anders meer kan dan blazen en afvoeren. Het probleem ligt echter niet bij het toestel, dan wel bij de fetisj die idioot veel mensen hebben bij het hebben van een perfecte grasmat.

Gras is het groene beton. Ecologisch is het een woestijn die enorm veel energie en water vraagt om in ons klimaat te gedijen. Het is een invasieve exoot die niet bijdraagt aan ons ecosysteem en waar al de rest voor moet wijken. Bomen mogen niet in de buurt staan, want ze werpen schaduw en geven blaadjes.

Het is ook slecht voor de planten om fanatiek de blazen. Landschapsarchitect Louis De Jaeger: “Bomen gaan diep met hun wortels om voeding naar boven te halen. Die voeding komt uit de gecomposteerde bladeren. Haal bladeren weg vanonder bomen, en je hongert ze uit. Bomen hebben ook het bodemleven in die laag bladeren nodig: de bacteriën en schimmels daarin werken als voorkauwers, die bomen helpen voedingsstoffen op te nemen. De werking van die schimmels en bacteriën is vergelijkbaar met die van onze darmflora.”

Daarnaast produceert het grasmaaisel bij gisting erg veel broeikasgassen. We moeten onze mindset veranderen, we moeten onze focus van die grasmatten af kunnen brengen en accepteren dat de natuur niet perfect gecontroleerd en netjes is. Als we terug kunnen begrijpen welk belang gevallen bladeren voor het bodemleven hebben, dan zijn de bladblazers slechts een achterhoedegevecht.