Hoe verwijder je een enorme boom uit een kleine tuin?

Vrijdag, 19 februari 2016

Deze enorme boom was 28 meter hoog en moest verwijderd worden. Deze conifeer stond op de grens van vier kleine binnentuintjes. En recht onder de boom stonden de typisch Vlaamse bijgebouwen, dus we hadden weinig werkruimte! Daarbij was er die dag enige rukwind. Hoe pakken we dit aan?

Heel voorzichtig.

 

De eenvoudigste manier om een boom te vellen, is door hem om te zagen. Maar daar heb je veel plaats voor nodig. Hier kan dat dus niet. Daarbij is deze klus is technisch moeilijk door de bebouwing rondom. We moeten traag en voorzichtig werken.

Eerst verwijderen we de zijtakken. Door hun omvang kunnen we ze niet gewoon laten vallen, ze zouden een tuinhuis of omheining van de buren kunnen beschadigen. We gaan het afgezaagde hout afvangen: we laten ze gecontroleerd zakken met touwen. Deze techniek wordt ook gebruikt bij het snoeien van bomen.

Wanneer de zijtakken verwijderd zijn, is de stam van de boom vrij en hebben we toegang tot de kroon van de boom. Voor de kroon ingezaagd wordt, moeten we die eerst zekeren zodat die ook niet ongecontroleerd omvalt. Dit gebeurt op dezelfde manier: afvangen met touwen.

Hoe wordt het afvalhout van de boom verwijderd?

Eigenlijk demonteren we de boom tak per tak. Eens alle takken verwijderd zijn, kunnen we de stam inkorten. Stuk per stuk wordt de stam ingezaagd en de houtblokken met precisie neergelaten. Daarna wordt al het afvalhout afgevoerd door de garage.

Deze opdracht was niet eenvoudig; in een beperkte ruimte moet je te allen tijde bewust zijn van je omgeving en vooral technisch bewust zijn. Maar alle werken zijn afgerond binnen de overeengekomen tijd, en zonder enige schade!

Bomen verzorgen is ons vak. Contacteer ons als we u kunnen helpen, we geven advies met plezier.