In het kader van een grote renovatie van de brouwerij de Koninck, werd ik gecontacteerd door architect Jan Cant van het architectenbureau POLO architects. De opdrachtgever wilde als blikvanger twee grote bomen aanplanten aan de ingang van het nieuwe bierbelevingscentrum. Een interessante en niet-alledaagse opdracht! Na enig denkwerk zagen we dat de mogelijkheid bestond om de bomen aan te planten volgens de regels van de kunst.
De meeste bomen worden in een veel te kleine en onaangepaste standplaats geplant, waardoor ze niet kunnen uitgroeien en na een aantal jaren kwijnen gerooid moeten worden. Dat willen we uiteraard vermijden.
We kozen voor zuileiken omwille van de besloten standplaats. De zuileik of zomereik blijft beperkt in breedte, ook op latere leeftijd. Bovendien is het een inheemse boomsoort, wat ecologisch interessanter is. Om dadelijk effect te hebben, werden er bomen van maat 70-80 aangeplant. Dat is de stamomtrek op 1m hoogte.
Omdat de boom volledig in verharding staat – een nieuwe binnenstraat – maken we de standplaats zo groot mogelijk. Hiervoor gebruiken we Silva Cells. Dit systeem heeft een speciale constructie, waardoor de bovenste laag zo sterk is dat er voertuigen op kunnen rijden. De ruimte onder de harde toplaag wordt gevuld met goede, losse teelaarde waarin de boom kan doorwortelen zonder dat de tegels opgedrukt worden.
U vermoedt het wellicht… zulk systeem is niet goedkoop. Maar de investering wordt ruimschoots gecompenseerd door de lange levensduur van de boom. Dat geldt zeker als je weet dat een straatboom gemiddeld maar zestien jaar leeft.
Dit systeem van bomen aanplanten onder bestrating wordt in Nederland algemeen gebruikt, maar wordt in België nog eerder uitzonderlijk toegepast. De boom kan zo gedurende tientallen jaren in topconditie blijven doorgroeien, zonder enige overlast te veroorzaken.
De foto’s geven een chronologisch beeld van de opbouw van de aanplanting en de standplaats.